צוואות הדדיות בין בני זוג
- Adi Arviv
- 2 בפבר׳
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 10 בפבר׳
מדובר בשתי צוואות אשר מסתמכות אחת על השנייה.
רק בני זוג נשואים וידועים בציבור יכולים לערוך ביניהם צוואה הדדית.
הצוואה ההדדית הקלאסית והשכיחה שנערכת בין בני זוג הינה צוואה בה בני הזוג מורישים אחד לשני את חלקם ברכוש, ולאחר פטירת בן הזוג השני - הם מורישים לילדים את כל הרכוש בחלקים שווים.
לעיתים פונים אליי לקוחות ואומרים לי "יש לנו רק דירת מגורים, חשבון בנק, רכב, אין יותר מידי נכסים... ובכל אופן אנחנו רוצים שהכל יתחלק באופן שווה בין הילדים. אז למה לערוך צוואה? זה לא בזבוז כסף?"
אני תמיד מסבירה שעריכת צוואה מבטיחה את חופש הפעולה של מי מבני הזוג שנותר בחיים, ומאפשרת לו לא להיות בשותפות עם ילדיו בנכסיו.
מה קורה במצב שלא נערכת צוואה הדדית כמתואר למעלה? ניקח סיטואציה בה יש בני זוג ולהם שני ילדים והם בעלי דירת מגורים אחת בה לכל אחד מבני הזוג מחצית מהזכויות בדירה.
בהיעדר צוואה הדדית כמתואר, חלקו ברכוש של בן הזוג הנפטר (חצי) מתחלק בין בת הזוג והילדים כך שבת הזוג מקבלת עוד רבע נוסף של בעלות בנכס, וכל אחד מהילדים מקבל שמינית מהבעלות בנכס. כך נוצר מצב לפיו אנשים מבוגרים מוצאים עצמם שותפים יחד עם ילדיהם בנכסים כמו חשבון בנק, דירת מגורים, ומוגבלים בביצוע פעולות מסוימות אלא בהסכמת השאר. עקרונית, לילדים יש זכות לבקש למכור את חלקם בדירה ולקבל את חלקם בעיזבון, וכך יש חשש שבת הזוג שנותרה בחיים תיוותר ללא מקום מגורים בשל הצורך למכור.
אילו היו עורכים צוואה הדדית, ניתן היה לקבוע שבת הזוג תירש את כל חלקו של המנוח, ורק לאחר פטירתה, הסך השלם יעבור לילדיהם.
זו הסיבה שישנה חשיבות רבה בעריכת צוואות הדדיות כשמדובר בבני זוג.
כמו כן, לעיתים ישנם בני זוג שרוצים לכבול את שיקול דעתו של בן הזוג השני מתוך חשש שבן הזוג שנותר בחיים יבזבז הכל ואז לא יוותר רכוש לילדים, ולכן בצוואה הדדית אפשר לכלול הוראות מיוחדות שמגבילות את בן הזוג שנותר בחיים. כמובן שצוואה הדדית (ככל צוואה) ניתנת לביטול, והיא אינה בבחינת מעשה אל חזור.
הדרך לביטול צוואה הדדית תלויה בשאלה - האם בני הזוג בחיים או אחד מהם נפטר. אם שניהם בחיים - על בן הזוג שמעוניין לבטל למסור הודעה בכתב לבן הזוג השני ואז שתי הצוואות בטלות. אם אחד מבני הזוג כבר נפטר יש לבחון האם העיזבון חולק (שאז עליו להשיב את הירושה שקיבל) או שמא לא חולק (ואז עליו לוותר על מה שהיה עליו לקבל).
כשבני זוג מגיעים למשרדי לעריכת צוואה הדדית אני תופרת "חליפה אישית" אשר מתאימה לרצונות המשותפים של בני הזוג, תוך שמירה על האינטרסים של שניהם. אנו קובעים מנגנונים להתמודדות עם מצבים מורכבים ולא צפויים, כמו למשל מצב של פטירת ילד בטרם עת חו"ח או מתן הוראות לעניין פרידה או גירושין.
משרדי מתמחה בתחום הצוואות והירושות, ואני מעניקה ליווי וייצוג בתחום דיני הירושה בבתי המשפט, וכן עורכת צוואות (יחיד והדדיות), הסכמי חלוקת עזבון, מגישה בקשות למתן צו ירושה או צו קיום צוואה, בקשות לרישום הורשה בלשכות רישום המקרקעין השונות וכו.