top of page

חשיבותה של עריכת צוואה

  • תמונת הסופר/ת: Adi Arviv
    Adi Arviv
  • 2 בפבר׳
  • זמן קריאה 3 דקות

עודכן: 10 בפבר׳

עריכת צוואה, למה ולמי זה חשוב?

לאחר 120 רוב האנשים מותירים אחריהם בני זוג, ילדים, נכדים וכמובן רכוש. חלקם משאירים אחריהם דירה, רכב וחשבון בנק, ויש המותירים אחריהם גם עסקים, מניות, השקעות וכו.

כל אדם רוצה לדעת כי בלכתו תתבצע חלוקת רכוש שתשקף את רצונו האמיתי ותיעשה בשלום בית וללא מריבות וסכסוכים. כדי לאפשר מצב דברים שכזה חשוב לערוך צוואה. עריכת צוואה היא מעין ״תעודת ביטוח״ ליום שאחרי המוות.

אם כן, מלבד רצון למנוע סכסוכים, ישנן סיבות נוספות לכתיבת צוואה:

  1. חלוקת רכוש שונה מכללי הירושה על פי דין (כלומר רצון לחלוקה לא שוויונית).

  2. ילדים קטינים או בעל צרכים מיוחדים התלויים במצווה כלכלית

  3. בני זוג בהליכי גירושין או פרודים

כל אדם שזה רלוונטי אליו צריך למהר ולערוך צוואה ויפה שעה אחת קודם.

נקודה חשובה נוספת!!!

מי שכבר ערכו צוואה לפני שנים רבות חשוב שיוודאו שהוראות הצוואה שערכו אכן תואמות לרצונם כיום, ויבחנו את הצורך לשנות הוראות מסוימות ככל שנסיבות החיים השתנו (הולדת נכד, פטירת ילד, רכישת דירה נוספת שרוצים לתת הוראות מיוחדות ביחס אליה וכו).

אם אדם בחר לערוך צוואה- חשוב שזו תהיה איתנה, שתעמוד מול התנגדויות, שתהיה מפורטת אך עם זאת עניינית.

ניתן לערוך צוואה גם ללא עורך דין. אז למה בכל זאת רוב האנשים בוחרים לערוך צוואה בפני עורך דין?

בגדול - כי לעורכי דין יש את הידע המשפטי וההבנה הרחבה בנוגע לחוק ולפסיקה בכל הקשור בעריכת צוואות, ויש להם את הניסיון המקצועי והיכולת לשאול שאלות מכוונות וחשובות שזה עניין קריטי כשמדובר בעריכת צוואה.

כשעורכים צוואה לבד מסתכנים בכך שהיא לא תהיה לפי הוראות הדין ובכך תרד לטימיון ו/או לא תקיף את מכלול הדברים שאדם רוצה שייקרו לאחר לכתו וכך לא יתממש רצונו האמיתי.

ובקטן - כעורכת דין פונים אליי לא מעט לקוחות שמבקשים לערוך ״צוואה פשוטה״ לדבריהם. הם אומרים לי שהם כבר חשבו על הכל ואפילו העלו את זה על הכתב והם רק רוצים לעשות את זה באופן מסודר מול עורך דין.

אני תמיד אומרת להם שזה מעולה שהם כבר חשבו על הדברים לפני הפגישה שכן הם מגיעים יותר מוכנים, אבל שייקחו בחשבון שככל הנראה יעלו עוד המון נושאים ודברים שהם לא חשבו עליהם ולכן זה לא כזה ״פשוט״, אחרת הם לא היו בוחרים להגיע אליי ולערוך זאת בפני עורך דין.

ואז הם מגיעים אליי לפגישה, אנחנו יושבים, מדברים על החיים שלהם, המשפחה, הנכסים, ואני שואלת שאלות. המון שאלות. שכל המטרה שלהן זה להבין מי האדם שעומד מולי, מה ההרכב המשפחתי, מה מצבת הנכסים ובעיקר מה רצונו האמיתי בכל הנוגע לחלוקת הרכוש.

אני מסבירה את המשמעויות וההשלכות המשפטיות של הדברים שהלקוח מבקש לכתוב בצוואה, ופורסת בפניו את כל הדרכים והאופציות האפשריות שעומדות לו.

למשל במשפחות בהן יש ילד שנמצא בסיכון להליך פשיטת רגל - חשוב להבין מה המשמעות של הכנסת אותו ילד כזוכה (יורש) בצוואה. וכך גם במשפחות עם ילדים קטינים ו/או בגירים נעדרי כשרות משפטית - מי ינהל את הרכוש שיירשו עד הגיעם לבגרות וכו׳… ואלו רק מקרים על קצה המזלג.  התרחישים לעולם לא נגמרים.

אני מסבירה ללקוחות שלי שלצוואה יש כוח ענקי לאחר לכתם.

היא משפיעה על המעגל הקרוב של האנשים הכי חשובים להם ולכן צריכה להיות מדויקת, עניינית ולשקף את רצונם. 

ואכן אחרי כל פגישה עם לקוח/ה אני שואלת איך היה, וכמעט תמיד מספרים לי שהם לא חשבו שזה כזה מורכב ואיזה מזל שפנו אליי אחרת היו מפספסים לא מעט דברים.

אז לכל מי שמתלבט לגבי עריכת צוואה- אני אומרת תמיד וחוזרת שוב - אל תתלבטו! כל אדם בוגר זקוק לצוואה.

ולמי שמתלבט אם לערוך אותה בפני עורך דין או לבד - ממליצה להסתייע בעו״ד שבקיא בתחום ולמנוע פספוסים וקשיים מיותרים שלא ניתן יהיה לתקן אחרי 120.

פוסטים קשורים

הצג הכול
אפוטרופסות, נאמנות וההבדלים ביניהם

מי שרשאי לטפל בענייניו הרכושיים, האישיים והרפואיים של אדם שאינו כשיר הוא האפוטרופוס שלו. למשל - כשמדובר בקטין, האפוטרופוס הטבעי הוא ההורה...

 
 
ירושה ופשיטת רגל

מאחר ותמיד יש תהיות סביב הנושא הזה, להלן סקירה קצרה ביחס לאחד מהעניינים הקשורים בנושא זה. ראשית, מה קורה כשאדם נקלע לחובות ונכנס להליך...

 
 
מהו עיזבון

כשלקוחות מגיעים אליי לעריכת ייפוי כוח מתמשך או צוואה אנחנו פותחים את הפגישה בשיחת חולין. מהר מאוד ובאופן די טבעי, אנחנו מתגלגלים לדבר על...

 
 

ייעוץ ראשוני ללא עלות

תוכן האתר אינו מהווה יעוץ משפטי, אינו מקיים יחסי עורך דין לקוח, אינו תחליף להתייעצות עם עורך דין, והמסתמך/ת עליו עושה זאת על אחריותו/ה בלבד. קריאה באתר מהווה הסכמה לתנאים אלו.
כל הזכויות שמורות © 2025 עדי ארביב, עורכת דין

bottom of page