top of page

הסכמי חלוקת עזבון

  • תמונת הסופר/ת: Adi Arviv
    Adi Arviv
  • 2 בפבר׳
  • זמן קריאה 2 דקות

עודכן: 10 בפבר׳

הידעתם שקיימת אפשרות לסטות מהוראות חלוקה בצוואה או מהוראות הירושה על פי דין ולאפשר ליורשים לשנות את החלוקה של העיזבון באופן שמתאים להם?

הכלי המשפטי הזה נקרא - הסכם חלוקת עיזבון.

הסכם זה מאפשר ליורשים בלבד (בין על פי דין ובין לפי צוואה), שיקול דעת באשר לאופן חלוקת הרכוש כך שהרכוש יחולק כאוות נפשם.

כאשר ההסכם נערך בהסכמת כל היורשים הוא לא מחייב אישור בית משפט.

הסיבה לעריכת הסכם חלוקת עיזבון נובעת לרוב משיקולי מיסוי מקרקעין, שכן פעולת ההורשה אינה נחשבת עסקה במקרקעין, ועל כן פעולות והעברות במסגרת הסכם חלוקת העיזבון אינן חייבות במס.

כלומר, איזון פנימי מתוך העיזבון אינו נחשב עסקה.

עושים זאת למשל כאשר מי מהיורשים מעוניין לוותר על חלקו בנכס מקרקעין מסוים משיקולי מיסוי עתידיים במכירה של הזכות הזו, לטובת קבלת כספים מהעיזבון שיאזנו את השווי של הוויתור על החלק בדירה.

כך גם למשל מצב בו יש שתי דירות, ויש מספר אחים שלכולם מלבד אחד יש דירות בבעלותם, ואז מחלקים את העיזבון כך שאותו אח ללא דירה בבעלותו יהיה הבעלים של אחת מהדירות בשלמות, ויתר האחים יתחלקו בדירה הנותרת ויקבלו לידיהם את הכספים מהעיזבון בחלוקה שווה ביניהם. אלו דוגמאות לא ממצות, ורשימת המקרים והאפשרויות ארוכה ובלתי נגמרת, ומשתנה בהתאם להיקף הנכסים והמארג המשפחתי.

כפי שהדגשתי, ההסכם חייב להיות בנוגע לנכסים מתוך העיזבון, שכן הכנסת כסף חיצוני לעיזבון על מנת ליצור איזון בין הצדדים נחשב כמכירה לכל דבר ועניין, ופעולה זו חייבת במס. כך למשל מצב שבו מספר אחים מעוניינים שאחד מהאחיהם יקבל את הבעלות הכוללת בדירה, אך אין די בכספי העיזבון כדי לפצות על החלקים שוויתרו לטובתו. יש מגבלה על תשלומי איזון חיצוניים לעיזבון (למשל אסור שהאח יישלם את ההפרש באמצעות כספים פרטיים שלו) שכן ההסכם חייב לכלול רק את רכוש העיזבון.

אציין כי אין חובה לשוויון בחלוקת הנכסים ואין מניעה כי הנכסים יחולקו באופן שאינו שוויוני, כל עוד הדבר נערך בהסכמה.

חשוב להדגיש כי ככל שמעוניינים לערוך הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים, יש להימנע מכל חלוקה שהיא (חלקית או מלאה), שכן ניתן לראות בחלוקה כהסכם בין בעלי נכסים וכך הדבר ייחשב כעסקה ולא כהסכם עיזבון.

חשוב לבחון את דרך החלוקה הרצויה וליצור תכנון מס לפני רישום הנכסים במרשמים שונים (למשל לפני הרישום בנסח הטאבו).

את הסכם חלוקת העיזבון מומלץ להגיש יחד עם הבקשה לצו קיום צוואה או צו ירושה.

ככל שההסכם מוגש לאחר הוצאת הצו , הדבר אפשרי כל עוד לא התבצעה החלוקה של העיזבון בפועל כפי שהסברתי לעיל. במצב כזה יש צורך בהגשת בקשה לתיקון הצו.

משרדי מתעסק רבות בתחום הירושות והצוואות, עריכת הסכמי חלוקת עיזבון, עריכת צוואה, הגשת בקשות לצווי קיום צוואה וצווי ירושה, התנגדויות לצוואה וכו'.

פוסטים קשורים

הצג הכול
אפוטרופסות, נאמנות וההבדלים ביניהם

מי שרשאי לטפל בענייניו הרכושיים, האישיים והרפואיים של אדם שאינו כשיר הוא האפוטרופוס שלו. למשל - כשמדובר בקטין, האפוטרופוס הטבעי הוא ההורה...

 
 
ירושה ופשיטת רגל

מאחר ותמיד יש תהיות סביב הנושא הזה, להלן סקירה קצרה ביחס לאחד מהעניינים הקשורים בנושא זה. ראשית, מה קורה כשאדם נקלע לחובות ונכנס להליך...

 
 
מהו עיזבון

כשלקוחות מגיעים אליי לעריכת ייפוי כוח מתמשך או צוואה אנחנו פותחים את הפגישה בשיחת חולין. מהר מאוד ובאופן די טבעי, אנחנו מתגלגלים לדבר על...

 
 

ייעוץ ראשוני ללא עלות

תוכן האתר אינו מהווה יעוץ משפטי, אינו מקיים יחסי עורך דין לקוח, אינו תחליף להתייעצות עם עורך דין, והמסתמך/ת עליו עושה זאת על אחריותו/ה בלבד. קריאה באתר מהווה הסכמה לתנאים אלו.
כל הזכויות שמורות © 2025 עדי ארביב, עורכת דין

bottom of page