הסכמי חלוקת עזבון
- Adi Arviv
- 2 בפבר׳
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 10 בפבר׳
הידעתם שקיימת אפשרות לסטות מהוראות חלוקה בצוואה או מהוראות הירושה על פי דין ולאפשר ליורשים לשנות את החלוקה של העיזבון באופן שמתאים להם?
הכלי המשפטי הזה נקרא - הסכם חלוקת עיזבון.
הסכם זה מאפשר ליורשים בלבד (בין על פי דין ובין לפי צוואה), שיקול דעת באשר לאופן חלוקת הרכוש כך שהרכוש יחולק כאוות נפשם.
כאשר ההסכם נערך בהסכמת כל היורשים הוא לא מחייב אישור בית משפט.
הסיבה לעריכת הסכם חלוקת עיזבון נובעת לרוב משיקולי מיסוי מקרקעין, שכן פעולת ההורשה אינה נחשבת עסקה במקרקעין, ועל כן פעולות והעברות במסגרת הסכם חלוקת העיזבון אינן חייבות במס.
כלומר, איזון פנימי מתוך העיזבון אינו נחשב עסקה.
עושים זאת למשל כאשר מי מהיורשים מעוניין לוותר על חלקו בנכס מקרקעין מסוים משיקולי מיסוי עתידיים במכירה של הזכות הזו, לטובת קבלת כספים מהעיזבון שיאזנו את השווי של הוויתור על החלק בדירה.
כך גם למשל מצב בו יש שתי דירות, ויש מספר אחים שלכולם מלבד אחד יש דירות בבעלותם, ואז מחלקים את העיזבון כך שאותו אח ללא דירה בבעלותו יהיה הבעלים של אחת מהדירות בשלמות, ויתר האחים יתחלקו בדירה הנותרת ויקבלו לידיהם את הכספים מהעיזבון בחלוקה שווה ביניהם. אלו דוגמאות לא ממצות, ורשימת המקרים והאפשרויות ארוכה ובלתי נגמרת, ומשתנה בהתאם להיקף הנכסים והמארג המשפחתי.
כפי שהדגשתי, ההסכם חייב להיות בנוגע לנכסים מתוך העיזבון, שכן הכנסת כסף חיצוני לעיזבון על מנת ליצור איזון בין הצדדים נחשב כמכירה לכל דבר ועניין, ופעולה זו חייבת במס. כך למשל מצב שבו מספר אחים מעוניינים שאחד מהאחיהם יקבל את הבעלות הכוללת בדירה, אך אין די בכספי העיזבון כדי לפצות על החלקים שוויתרו לטובתו. יש מגבלה על תשלומי איזון חיצוניים לעיזבון (למשל אסור שהאח יישלם את ההפרש באמצעות כספים פרטיים שלו) שכן ההסכם חייב לכלול רק את רכוש העיזבון.
אציין כי אין חובה לשוויון בחלוקת הנכסים ואין מניעה כי הנכסים יחולקו באופן שאינו שוויוני, כל עוד הדבר נערך בהסכמה.
חשוב להדגיש כי ככל שמעוניינים לערוך הסכם חלוקת עיזבון בין יורשים, יש להימנע מכל חלוקה שהיא (חלקית או מלאה), שכן ניתן לראות בחלוקה כהסכם בין בעלי נכסים וכך הדבר ייחשב כעסקה ולא כהסכם עיזבון.
חשוב לבחון את דרך החלוקה הרצויה וליצור תכנון מס לפני רישום הנכסים במרשמים שונים (למשל לפני הרישום בנסח הטאבו).
את הסכם חלוקת העיזבון מומלץ להגיש יחד עם הבקשה לצו קיום צוואה או צו ירושה.
ככל שההסכם מוגש לאחר הוצאת הצו , הדבר אפשרי כל עוד לא התבצעה החלוקה של העיזבון בפועל כפי שהסברתי לעיל. במצב כזה יש צורך בהגשת בקשה לתיקון הצו.
משרדי מתעסק רבות בתחום הירושות והצוואות, עריכת הסכמי חלוקת עיזבון, עריכת צוואה, הגשת בקשות לצווי קיום צוואה וצווי ירושה, התנגדויות לצוואה וכו'.