אפוטרופסות, נאמנות וההבדלים ביניהם
- Adi Arviv
- 2 בפבר׳
- זמן קריאה 2 דקות
עודכן: 10 בפבר׳
מי שרשאי לטפל בענייניו הרכושיים, האישיים והרפואיים של אדם שאינו כשיר הוא האפוטרופוס שלו.
למשל - כשמדובר בקטין, האפוטרופוס הטבעי הוא ההורה של הקטין (שני ההורים).
כשמדובר באדם בעל מוגבלות - עד גיל 18 הוריו של בעל המוגבלות הם האפוטרופוסים הטבעיים שלו, ולאחר מכן אותו ילד נחשב בגיר ולכן הוריו צריכים לפנות לביהמ״ש בבקשה שימנה אותם כאפוטרופוסים.
כך גם לגבי מבוגרים בעלי מוגבלות, למשל חולי אלצהיימר או דימנציה, אשר מתמנה בעניינם אדם (לרוב בן משפחתם) כאפוטרופוס מכוח מינוי של ביהמ״ש.
הדרך הנכונה להסדיר מבעוד מאוד אפוטרופסות על אדם לאחר לכתו של האפוטרופוס לבית עולמו, היא באמצעות מסמך 'הבעת רצון', שנערך על ידי עורך דין מוסמך והרחבתי עליו בפרק אחר בבלוג זה, וכן באמצעות הוראות ספציפיות בצוואתו של האפוטרופוס.
לאחר שהבנו מיהו אפוטרופוס, נשאל מיהו נאמן? ומה המקרה הטיפוסי למינוי נאמן?
נאמן בצוואה הוא בעל תפקיד שייעודו להוציא לפועל את הוראות הנאמנות לטובת היורש בצוואה (הנהנה).
מתי ניתקל במקרה של נאמן בצוואה? לרוב כשיש בין היורשים אדם קטין או אדם לא כשיר שמונה לו אפוטרופוס, וכשהמצווה (המוריש) לא סומך על האפוטרופוס של אותו קטין או אדם בלתי כשיר.
בלא מעט צוואות כאלו אנו רואים כי המצווה מבקש שהרכוש יטופל על ידי אדם לבחירתו (נאמן) ולא על ידי האפוטרופוס.
המקרה הקלאסי הוא מקרה בו המצווה הינו גרוש, וישנן בעיות של חוסר אמון עם גרושתו ולכן הוא לא רוצה שהגרושה (שהיא האפוטרופוס הטבעי של ילדם הקטין) תטפל בירושה שתגיע לילד. במצב כזה נוכל לראות מצווה שמבקש למנות את אחיו/אחותו /כל אדם אחר שהוא סומך עליו, כנאמנים על הרכוש של הילד, עד הגיעו של הילד לגיל 18, ולעיתים אף עד לגיל מאוחר יותר.
כמובן שאפשר ורצוי לפרט את אופן הנאמנות, הקצאות כספים במועדים מסוימים, התייחסות לקצבה חודשית לנהנה ככל שמעוניינים בכך וכו.
דוגמה למקרה נוסף הוא מקרה של בני זוג נשואים, בו הגבר מצווה את רכושו לאשתו, אך אשתו סובלת מדימנציה ולכן הוא ממנה גורם שלישי (למשל אחיו) כדי שינהל עבורה את הירושה ובכך בעצם הוא מינה נאמן.
נשאלת עוד שאלה- מה ממשק היחסים בין האפוטרופוס לנאמן? התשובה היא שהאפוטרופוס רשאי לקבל מידע (למשל מה כלול בנאמנות, כמה כסף יש, איך מושקע), אבל עשיית פעולות בנכסי הנאמנות זה רק ברשות הנאמן.
חשוב לציין ולהדגיש שבמקרים קלאסיים ללא בעיות אמון וכאשר קיים אפוטרופוס ממונה שהמצווה סומך עליו - אין צורך בנאמנות.
חשוב לבחון את כל ההיבטים לפני עריכת צוואה.
זהו המסמך החשוב ביותר שמותיר אדם לאחר לכתו, וכדי שזו תגשים את רצונו האמיתי היא חייבת להיות מדויקת ומקיפה.